POCZYTAJ... i ułóż coś co ci będzie pasować trzymając się tych zasad... 1 Śniadanie czyli pierwszy posiłek powinien zawierać białko/węglowodany o niskim IG/tłuszcze/warzywa -Ogólna kaloryczność pierwszego posiłku powinna wynosić czasem nawet do 30% dziennego zapotrzebowania na energię.w tym posiłku powinniśmy się skupić głównie na węglowodanach [...]
jeżeli tego nie zrozumiesz to chyba nikt nie jest w stanie ci pomóc... 1 Śniadanie czyli pierwszy posiłek powinien zawierać białko/węglowodany o niskim IG/tłuszcze/warzywa -Ogólna kaloryczność pierwszego posiłku powinna wynosić czasem nawet do 30% dziennego zapotrzebowania na energię.w tym posiłku powinniśmy się skupić głównie na węglowodanach [...]
[...] jedziesz. 70g ww/dz, współczuje, szczególnie przy takiej wadze. Nigdy nie testowałem też podejścia, że węgle tylko okołotreningowo. Także w tej kwestii się nie wypowiem czy tow praktyce dobre podejście. Ja zawsze leciałem z węglami od rana, a po treningu i do nocy nic. Poza tym masz za dużo tych areo, za intensywne te treningi. Jak Ci się [...]
[...] mnie za cos lepszego niz omega3 w tabs. co?:)(charon tak powaznie to dzieki za wytykanie kazdego błedy. Ty jestes mistrzem a ja ucze dzieki temu wytykaniu wiecej) Do rzeczy! Co do "oleju":) ciezko zastąpić oliwke z oliwek bo jest swietnym nośnikiem tłuszczy omega-9 czyli jednonienasyconego kwasu oleinowego i ma mnustwo składnikow [...]
Nie wiem czy mogę podawać tutaj linki do swojego "bloga roboczego", ale miałem wypisane tam właśnie najlepsze i najgorsze źródła omega, czyli tłuszczy wielonienasyconych. Ogólnie masz 3 podstawowe rodzaje tłuszczów - wielonienasycone (PUFA), jednonienasycone (MUFA) i nasycone. Wielo i jednonienasycone to głównie roślinne, natomiast nasycone to [...]
Ja powiem Ci tak: zbytni niedobór kcal, tłuszczy i węgli nie pomoże Ci, a jedynie zaszkodzi. Jak chcesz padać na twarz po treningu mieć niechęć i osłabienie do wszystkiego to jesteś na dobrej drodze. Tłuszcze jak i węgle są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania twojego organizmu. Nadmiar białka jest w tym wypadku marnotrawiony, bo organizm go [...]
[...] kaloryczne i jak to widzisz w BTW? Już pozwole sobie zakwestionować pierwszą podpowiedź koleżanki, która imo nie ma racji. 1) Dla organizmów typu ekto nie tak bardzo liczy się podaż białka, jak przede wszystkim przedstrzeganie nadwyżki kalorycznej. 2) Moim zdaniem początkowa ilość białka była ok tj. 150 g/ dziennie pełnowartościowego białka [...]
[...] w organizmie podnosi się poziom serotoniny - hormonu odpowiedzialnego za dobre samopoczucie. A to właśnie jeden z warunków, aby kuracja się powiodła. Ale jeżeli zaczniesz ćwiczyć zimą to na lato będzie łatwiej osiągnąć wymarzoną sylwetkę. 5. W pierwszych dniach diety chudniemy najszybciej. Nasz organizm traci wtedy dużo wody. W komórkach jest ona [...]
[...] polecal czerpania ze zrodle tluszczu tylko nnkt ,jak kazdy wie wszsytko jest trucizna decyduje tylko dawka ,a szczegolnie przy nnkt ,ktore sa nie jako mieczem obusiecznym oczym pisalismy wielokrotnie(coz niektorzy nie kozystaja z wyszukiwarki ),dieta powina byc odpwoiedni zbilansowana pod katem kcal oraz poszczegolnych makroskaldnikow i [...]
[...] ma 106 i biega po kilka km dziennie. Pochodzi z Indii, ale mieszka na wyspach brytyjskich. Mówił, że po angielsku umie tylko dwa słowa: chleb i mleko. I tym samym "zniszczył" kilka mądrości ludowych na temat zdrowej diety. Mówił, że wszystko jest indywidualne, dla ciebie gluten jest trucizną, dla kogoś innego jest ok. Ważne, by po posiłku [...]
[...] różnych “glukoreceptorów" znaj-dujących się w mózgu, ale także w tkankach obwodowych). Teoria ta jest jednak zbyt jedno-stronna, aby uwzględnić wszystkie czynniki, które warunkują przyjmowanie pokarmu. Organizm jest rzeczywiście w stanie kontrolować ten proces zależnie od swoich globalnych rezerw energii; w tym celu bierze on [...]
Olej lniany jako składnik odżywczy & Olej lniany uzyskuje się z siemienia lnianego. Jest żółtawy, przeźroczysty. Posiada swoisty zapach i smak o nucie orzechowej. W łyżce nieratyfikowanego oleju lnianego tłoczonego na zimno, aż połowę składu stanowi kwas tłuszczowy z rodziny Omega-3! Ponadto po ok. 20 % stanowią kwasy: jednonienasycony [...]
Oj jesteś mocno nie na czasie, kwas erukowy ze względu na normy został wyeliminowany już dawno temu! Poczytaj dokładnie jakie są normy dziś, jaki stopień uszlachetnienia. Kiedyś owszem powodował iż olej rzepakowy mógł być szkodliwy, teraz to już mit. Kwas erukowy ma w składzie izomer trans a to najgorsze co może być dla zdrowia. Kiedyś olej [...]
1. Zixy Oto moje dop. dotyczące konkursu z działu "odżywianie"; 1. Tak, jest to możliwe. Dzięki odpowiedniej diecie, suplementacji i odpowiedniemu treningowi. 4 czynnik… genetyka? :D 2. potymalne proporcje to 1:3 (omega3:omega6) 3. Hmm.. ponieważ nie uzupełnia szybko glikogenu(wolniej się wchłania niż glukoza ),a tym samym [...]
[...] i szukaj produktów które Cię intersują bo to temat rzeka. http://nutritiondata.self.com/foods-000140000000000000000-w.html Kolejne pytanie. Co jest lepsze? Oliwa z oliwek czy olej lniany? A może rzepakowy lub sojowy? Czy dysponuje ktoś może tabelą z zawartościami kwasów tłuszczowych w poszczególnych olejach? niam.pl lub jedzdobrze.pl tam [...]
Hej...ułóż porządną michę na kolejny dzień! :-) Poczytaj raz jeszcze "co jedzą lejdis" i inne artykuły i zastosuj się do nich! W Twojej misce nia ma zdrowych tłuszczy (tylko ryba i to tego tłuszczu kropelka jest tylko), wartościowych węgli i to samo z białkiem:-> Musimy widzieć, że się starasz :-> napiszę Ci raz jeszcze najważniejsze rzeczy: - [...]
[...] tłuszczów. Przykład "OLESTRY" pokazuje jakie mistrzostwo w dzisiejszych czasach jest w stanie osiągnąć technologia żywności - potrafi zapchać nas produktami spożywczymi zawierającymi tłuszcz, które nie powodują tycia. Mimo tego, podczas rozwoju tego pseudo tłuszczu wystąpiły drobne komplikacje, gdy odkryto, że wywołuje biegunkę. [...]
Na oleju rzepakowym nie smażymy :) Rzepakowy zawiera średnio ~30% tłuszczy wielonienasyconych co moim zdaniem jest już ilością zbyt dużą, by na nim smażyć. Do krótkiego smażenia nadają się imo jedynie oleje poniżej 20% zawartości tłuszczy wielonienasyconych, a optymalnie jeśli jest to ~10% jak w oliwie z oliwek. Lepsze to niż smażenie na oleju [...]
Cześć ! Obliczyłem zapotrzebowanie pod informację które podałeś oraz odjąłem 20 % co dało sumę 2200 Kcal. Zapotrzebowanie by utrzymać wagę biorąc pod uwagę średnią aktywnosć fizyczną wynosi według moich obliczeń ~2800-2850 Kcal więc 20 % które sugerowałbym odciąć waha się między 550-600 Kcal także jako, że nie ma w 100 % dokładnego wzoru na [...]
[...] poglądom oliwa z oliwek idealnie nadaje się do smażenia. Rozgrzana oliwa – w porównaniu z innymi tłuszczami – dzięki dużej zawartości antyutleniaczy oraz kwasu oleinowego jest bardzo stabilna oraz dłużej zachowuje swoje wartości odżywcze. Temperatura dymienia oliwy (moment, w którym pod wpływem temperatury produkt [...]